Monday, August 18, 2008

Olimpik mayolar satışta

Pekin 2008 Olimpik oyunlarında, yüzmede ardı ardına gelen rekorlar, sporcuların kıyasıya mücadelesinin yanı sıra teknolojinin de koşturduğunu gözler önüne seriyor. 7 altın madalya ile olimpiyat oyunlarının yıldızı olan Michael Pelhps, rekorları kadar üzerindeki LZR mayosuyla da konuşuluyor.

LZR Racer ileri teknolojisi kullanılarak tasarlanan Speedo Fastskin LZR Racer, NASA'dan yardım alınarak geliştirilmiş. Köpek balığı derisi model alınarak geliştirilen mayo için 100'e yakın farklı kumaşla denemeler yapılmış. Çok ince bir materyalden üretilen mayo su itiyor, kas titremelerini azaltıyor ve hidrodinamik çekimi %10 azaltıyor. Dikiş yerine lazerle birbirine tutturulan LZR Lazerin sürtünme testleri ise NASA'nın uzay ve hava araçlarının atmosfere giriş çıkışlarının test edildiği rüzgar tünellerinde gerçekleştirilmiş.

Pelphs'e 7 ayrı altın madalya aldığı için Speedo'dan 1 milyon Amerikan Doları kazandıran mayonun satışa çıkarılma kararı alındı. Mayonun satış fiyatı ise 550$. Komşunun havuzunda yarışmak için ödemeye değmez bir fiyat olsa da, daha anlamlı amaçlarla kullanacak bir çok insanın ilgisini çekeceği şüphe götürmez bir gerçek...




No comments: