Friday, November 26, 2010

Kadina Karsi Siddete Son

Dün 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetin Ortadan Kaldırılması İçin Uluslararası Mücadele Günü'ydü. Tore cinayetlerinin, aile ici siddetin, sokakta, evde ve isyerinde tacizlerin, tecavuzlerin yasandigi ulkemizde bugunu mutlaka animsayip, baskalarina da hatirlatmaliyiz.

"25 Kasım 1960'ta Dominik Cumhuriyeti'nde Trujilo diktatörlüğü döneminde Sosyal Değişim Hareketi üyesi Mirabel Kardeşler (Patria, Minerva ve Maria Terasa) arabalarından zorla indirildi. Mirabel Kardeşler, tecavüze uğradıktan sonra katledildi. Trujillo diktatörlüğü, Mirabel kardeşlerin araba kazasında öldüğünü açıkladı ancak bu açıklama mücadeleyi durduramadı. Mirabel kardeşlerin öldürülmesi, halkın diktatörlüğe karşı ayaklanmasının önünü açtı ve Trujillo da 6 ay sonra öldürüldü. Mirabel Kardeşler'in tecavüz edilerek öldürülmesi üzerine Latin Amerika ve Karayipler'den kadın grupları, 1981'de 25 Kasım gününü, "Kadına Yönelik Şiddete Hayır Günü" ilan eder. Bütün dünyada yankı bulan bu gelişmeler karşısında Birleşmiş Milletler, 17 Aralık 1999'da, 25 Kasım'ın "Kadına Yönelik Şiddetin Ortadan Kaldırılması İçin Uluslararası Mücadele Günü" olarak benimsenmesine karar verir.

Türkiye'de yapılan araştırmalar şiddete uğrayan kadınlarla ilgili çarpıcı gerçekleri gözler önüne serdi. Emniyet Genel Müdürlüğü ve Jandarma Genel Komutanlığı verilerine göre; Türkiye'de 2010'un ilk 10 ayında, 301 kadın aldatma, boşanma ve kıskançlık gibi nedenlerle vahşice öldürüldü. Aynı dönemde yaklaşık 500 kadın tecavüze uğradı, binin üzerinde kadın taciz edildi. Aile içi şiddet nedeniyle hastaneye başvuran kadınların sayısı ise 7 bini geçti. " haberturk
Her uc kadindan birinin siddete maruz kaldigi ulkemizde siddeti ortadan kaldirmak icin lutfen elimizden geleni yapalim.


No comments: