Tuesday, June 2, 2009

RÖPORTAJ @ Zuhal Tekin

2007 yılında Ege Hazır Giyim ve Konfeksiyon ihracatçıları Birliği tarafından düzenlenen tasarım yarışmasında kazandığı birincilik ödülü ile tüm dikkatleri üzerine çeken, yaptığı işlerin arkasında sonuna kadar duran, kendinden emin tavırları ile hafızalarda yer eden tasarımcı arkadaşımız Zuhal Tekin bu haftaki konuğumuz. 1981 yılında İstanbul’ da doğan Zuhal Tekin, Marma Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi 2003 mezunlarından. Mezuniyetinin ardından bir kaç tekstil firması ile çalıştıktan sonra 5 yıl gibi uzun bir süre Altınyıldız Konfeksiyon’nun Tasarım ekibi ile çalışmaya başladı. Q Markası kurulduktan sonra da hem Network hem de Q markası olmak üzere örme grubunun tasarımlarını yaptı. Bu sene Altınyıldız ekibinden ayrılan Zuhal Tekin her zaman hayalini kurduğu markasını sunmak üzere tüm enerjisini kullanaraktan koleksiyonunu hazırlamaya devam ediyor. Dilerseniz lafı uzatmadan merak ettiklerimizi kendisinden dinleyelim...

• Tasarım aşamasında sizi neler yönlendiriyor? Nelerden besleniyorsunuz?

Dünya denen bu gezegende yaşadığımız sürece tasarımcıların ilham alacakları tek şey doğadır diye düşünüyorum. Ben yaşadığımız gezegenden biraz daha uzaklara doğru giderek evrenin geri kalan kısmına yani uzaya ve içinde barındırdığı milyonlarca galaksinin gizemine merak duyuyorum. Bu da tasarımlarımdaki konsepti belirliyor. Bu alandaki bültenleri takip ediyorum. Filmler de biz tasarımcılar açısından çok önemli bir esin kaynağı. Çünkü her bir film aslında bir konsepttir, bir dönemi ve bir yaşam tarzını anlatır. Moda dediğimiz kavramda insanların yaşayış şekillerinden ilham alır bu nedenle çok fazla film izlemeye çalışıyorum.

• Zuhal Tekin, tasarımları ile insanların hafızalarında nasıl bir izlenim bırakmak ister?

Bahsettiğim bu konsept üzerinden hazırlanan tasarımlar yalın ve minimal formlar üzerindeki yoğun taş işleme ile oluşturuluyor. Ürün üzelerindeki taş işlemeler gezegenimize ait olmayan gök cisimlerini ifade ediyor. Tasarımlarımı adeta kadınların mücevherlerini muhafaza ettikleri gibi muhafaza edecekleri, onlara da aynı özeni gösterecekleri kaliteli malzemelerin ve dikiş kalitesinin ön planda olduğu formlardan oluşturmaya özen gösteriyorum.

• Biraz klişe bir soru olacak fakat sormadan da olmaz. Tasarımlarını beğendiğiniz tasarımcılar kimlerdir?

Alexander McQueen ve Balenciaga’ nın tasarımcısı Nicolas Ghesquière beğendiğim tasarımcıların başında geliyor. Beğenmediğim tasarımcı yok diyebilirim çünkü hepsinde ayrı bir emek ve özveri var. Üzerinde emek olan hiçbirşeyi yargılamamak gerektiğine inanıyorum. Sadece bizim beğenilerimizle aynı doğru orantıda olmayanlar vardır.




•2007 yılında İzmir’de Ege Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği tarafından düzenlenen tasarım yarışmasında birincilik kazandınız. Öncelikle başarınızdan dolayı sizi tebrik ediyoruz. Birinci olacağınıza inanıyor muydunuz? Bu süreçte nasıl bir yol izlediniz? Eminiz ki söyleyecekleriniz bir rehber niteliği taşıyacaktır yarışmaya katılacak arkadaşlar için.



Teşekkürler. Kendimden emin olmanın yanında bir o kadar da endişe vardı. Bu iki duyguyu içiçe yaşadım. Tamamen kendinizden emin olsanız da mutlaka kaygılarınız olabiliyor. Yarışma konusunda çok fazla hırs yapmadım sadece tasarımlarıma odaklandım. Sadece şunu söyleyebilirim 1. olmanın tek bir ipucu var oda iyi tasarımın yanında kimsede ve hiç bir yerde olmayan yeni bir fikirle çıkmanız. Yani bir farkınız olmalı. İşte o zaman diğer rakiplerinizden sıyrılabiliyorsunuz. Tabii ki 1. olmakta yetmiyor önemli olan bu başarıyı ritmi bozulmadan devam ettirebilmek. Her zaman heyecan duymak, merak etmek ve araştırmak gerekiyor.

“Zuhal Tekin’ nin tasarımları minimal ama içinde ince ayrıntı ve espiriler barındıran tasarımlar. İlk bakışta koleksiyonun hepsi sanki tamamen siyah rengin hakimiyeti altında gibi duruyor. Ama daha yakından incelemeye başladığınızda formlardaki küçük espiriler, iç kısımlarda astarlarda kullanılan siyahın büyüsü arkasındaki mor ve malzeme seçimindeki kalite gözden kaçmıyor.”

• Tarzını beğendiğiniz ve muhakkak giydirmek istediğiniz bir ünlü var mı?

Tilda Swinton üzerinde modellerimi görmek isterdim. Çünkü alışılagelmiş güzel kadın formları dışında android kadın formunu ruhunda barındırıyor. Zaten giyim stiline baktığımızda marka olarak ele alırsak daha fütürist modacıların tasarımlarını tercih ediyor.


• Zuhal Tekin ismini önümüzdeki günlerde nerelerde göreceğiz? Projeleriniz nelerdir?

En büyük hayallerimden biri kendi markamı kurmaktı. Kendi ismimle bir marka kurdum. Bu aralar yeni kurulum aşamasında olan markama yoğunlaşmış durumdayım. Bu yeni başlangıçla birlikte farklı projelerde gelişebilir…

• Son olarak size ulaşmak isteyenler nasıl ulaşabilirler?
zuhal@zuhaltekin.com dan ulaşabilirler.

Zuhal Tekin'e birincilik kazandıran koleksiyonu...

No comments: