Thursday, November 5, 2009

Modanın Yedi Harikası

Pek güzel bir başlık olmuş bu bana kalırsa. Moda da kendi başına kocaman bir dünya olduğuna göre, onun da mutlak harikaları vardır. Ama sanırım modanın yedi harikası daha hızlı değişen, daha dinamik öğelerdir. Ayrıca insanlar mimari estetik konusunda daha kolay hem fikir olabilirler belki ama bunu modada nasıl sağlayacağız? Kimi için abiye bir elbise harikalardan biridir, diğeri ise Levi Strauss amcanın denimden pantolon diktiği güne hayranlık duymaktadır. Demek ki zaten sübjektif olan bir kavramı daha da öznelleşeceği bir dünyanın içine atıveriyoruz. Olsun varsın, herkes kendi harikalarını yaratsın öyleyse. Bu başlığı okuduktan sonra kendime göre modanın yedi harikasını düşündüğümde, şunlar geldi aklıma mesela:

1. Denim pantolon -Kat'i surette hem de, hem çok devingen hem çok rahat, gerektiğinde salaş gerektiğinde şık bile olma potansiyeline sahip. Deyim yerindeyse dipsiz kuyu...
2. Trenchcoat
3. Küpe
4. Bikini
5. Çanta
6. Liste pek bir aksesuar ağırlıklı olacak gibi, kantar şaşmasın diye konsantre oluyorummmm....Dar etek
7. Topuklu ayakkabı

Konu nerden aklıma geldi bu arada, ondan da bahsedeyim birazcık. Vogue İngiltere'nin Aralık sayısında bu başlık altında bir takım objeler sıralanmış ve modelliğini Malgosia Bela'nın yaptığı çekimlerle görsel olarak da yayımlanmış. Onların tercihlerini en uzun ömürlü ürünler belirliyor. Uzun ömürlülükten kastları, kalite değil elbette o her üründe olmazsa olmaz. Modanın çılgın hızına en fazla dayanan ve her daim şık olmayı sağlayan ürünler. İşte Vogue İngiltere'nin modanın yedi harikası listesine girenler:

1.Tuxedo Ceket

Hmmm pek de fena bir seçim değil. Çok şık bir klasik, tüm basit çizgilerine karşın zarif. Vogue'un dediği gibi erkek ve kadın en stil silueti bu parçayla paylaşıyorlar.
2. Balo Elbisesi

Balo elbisesi, ya da başka bir deyişle abiye elbise, gece elbisesi, ne dersek diyelim, bu listeye girmeyi hak eder mi? Benim kanaatimde değil (bu kanaat sözcüğü cümleme ne kadar da "bilirkişi" havası kattı öyle). Neden girmeyi hak etmez? Çünkü modası geçmeye çok müsait bir parçadır. Hadi şimdi vintage çok moda, babaannenin sandığından çıkan her şey çok makbul ama bu her zaman tek başına yeterli mi? Abiye elbise insanı giyildiği ortam ve güne göre rezil de edebilir vezir de bana kalırsa. Eğer illa gece giyilmeye elverişli bir parça olacaksa listemizde, bu kesinlikle siyah mini elbise olmalıydı. Vogue'un seçtiği tavus kuşu misali tüllü dantelli elbiseye lafım yok, o ayrı :)

3. Şapka

Bu parça her zaman başların çevrilmesini sağlayacak diye tanımlamış Vogue. Pek doğru. Hem zamana meydan okurcasına cesur, hem gizemli ve yenilikçi. Dün paylaştığım şapka fotoğraflarından sonra şapkaya bakış açım değişti. Sevgili Bettra ordaki şapkalardan birinin tam Tim Burton filmlerine ideal olduğunu yazmış. Bence kesinlikle öyle. Peki aşağıdaki şapka modeli? Onu da Alice'te görsem hiç yadırgamazdım...Hafif cadı kukuletası gibi ama aynı zamanda yayvan plaj şapkalarını andıran kıvrımlarıyla kadınsı ve özgün...


4. Korse

Üzgünüm, bununla kesinlikle hem fikir olamayacağım. Hadi "İç çamaşırıdır, olmazsa olmazdır, şık olanı pek makbuldür çünkü bir tek biz görebilmemize karşın şık olanını tercih ediyorsak, kendimize olan saygı ve beğenimizi gösterir." falan diyorum ama gene de ikna olamıyorum. Korse olması itici geliyor, klasik formdaki korse neyse de aşağıdaki Gaultier tarzı genel geçer "Korse rahatsızdır." inanışındaki korseden bile rahatsız. Üstüne üstlük onun gibi fonksiyonel, romantik ve seksi de değil. İşte bu nedenle moda görece bir kavram. Hem tüm nesil şişman oalcak da, kimse korsesiz yaşamayacakmış gibi ürkütücü bir fikri de aklıma getirdiğini belirtmem gerek.

5. Küpe

Benim listemde de vardı küpe malum. Özellikle de sallantılı olanlar makbulumdur. Eğer ille bir model belirtmem istenseydi, halka olanlarında karar kılardım. Siz hiç halka küpenin modasının geçtiğine tanık oldunuz mu? Bu sallantılı küpeler bence her şeyle çok uyumlu oluyorlar,hele hele egzotik ve çingenemsi bir hava yakalamk istiyorsanız.
Bu arada bu fotoğrafta Malgosia Bela, Cameron Diaz'a ne kadar da benzemiş...

6. Dar Etek

Listelerdeki ortak paydadan bir diğeri...Benim aklımda siyah dar etek vardı ama bu pembe de üstündeki gömlekle pek uyumlu olmuş.Tıpkı beyaz gömlek gibi, çalışan kadının gardrobunda olmazsa olmazlardandır. Basit, şık ve zarif.


7. Topuklu Ayakkabı

Bu tıpkı altın vuruş gibi bir kapanış oldu. Topuklu ayakkabıları seviyorum, her zaman giyemesem de ne zaman giyinsem kendimi daha çok seviyorum. Giyene çok yakıştırıyorum ve daha çok, daha çok istiyorum. Vogue' a göre topuklu ayakkabı heykelsi bir sofistikelik ile seksi görünüşün bir bileşimi imiş. Basit bir cümleyle, bence giyeni seksi ve farklı kılıyor.

1 comment:

Bettra said...

Şapkada hep bir Alice'lik hem de evet bir tatlı cadılık durum söz kosnusu sanırım. Ama her 2 durumda da çok hoş :)