Tuesday, March 9, 2010

Tersine Dunya'nin Tersine Gap'i

Vancouver civarinda yasayanlar, Gap'e ugramamazlik etmesinler. Kendilerini hem gorsel hem de finansal bir 'supriz odul' bekliyor. Rekabetci tuketim gelenegi, ozellikle ekonominin dar bogaza girdigi gunumuz gibi donemlerde, bazen bizlerin de lehine kararlar vermek zorunda kalabiliyorlar. Eskiden indirimler, sadece sezon sonlarinda, magazalarin ellerindeki stoklari eritmek uzere yaptiklari mantikli ve anlamli fiyat dususleri olarak tanimlanirdi. Gunumuzde oyle bir indirim cilginligi var ki, artik bu indirimler tamamen inandiriciliklarini kaybettiler. Her seyden once artik donemsel yapilmiyorlar; her an her yerde bir sebebe bile baglanmaya ihtiyac duyulmaksizin, indirimler uygulaniyor. Oyle ki, tuketici olan bizlerde bir guvensizlik uyandiracak kadar ileri gidiyorlar. Ayrica, cok sevilerek alinan bir seyin fiyatinin daha sonra inanilmaz bir dususle satildigini gormek baska bir guven kaybina yol aciyor. Iste bu yuzden Vancouver Gap magazasi, "Sprize" isimli yeni bir musteri sadakat programi gelistirmis.
"Alis veris kafasini cevirdi." diye dilimize cevirebilecegimiz slogani ile sadik musterileri odullendirmeyi hedefleyen bu programda, magazadan satin alinan bir urunun fiyati 45 gun icinde duserse, fark musterinin Sprize kartina Sprize parasi olarak aktariliyor. Boylece yeni bir sey almak icin nedeniniz ortaya cikiyor. Alan memnun, satan zaten hep memnundu.
Bu isin sadece lafta kalmadigini ispat etmek istercesine, Gap Vancouver magazasindaki her sey ters cevrilmis. Mankenler, isaretler, tabela, hatta magaza posetlerindeki marka logosu....Bu da yetmemis, kapinin onunde park halinde duran bisiklet ve arabalar da ters cevrilmis. Insanin tersi sasiyor kisacasi:)
Bu tip kampanyalarin bizim ulkemizde de yapilmasini ummak utopik olmaz degil mi? Yapani takdir edecegimizden suphe yok ;)

No comments: