Thursday, August 19, 2010

Gezgin Arayanlar Icin...

Istanbul'da havalar hala sicak. Magazalar yazliklarini coktaaan indirimde tuketmisler ama havalar hala bunaltici boyutta sicak. Tatil kelime anlami itibariyla da gelen ve giden hos bir sey; ben elimden geldigince uzatip, sonunda dis etkenler zoruyla noktalamak zorunda kaldim. Tek cumleyle, deniz cok guzeldi ve simdiden cok ozledim.
Bu psikolojiyle midir nedir, internette gezindigim sayfalar da hala gezmek tozmakla ilintili. Iste bugun karsima cikan site de bunlardan biri. Yeni trend internetten sevgili bulmaktan cok arkadas bulmak. Bunun icin bir cok site var, hatta rentafriend.com'dan arkadas bile kiralayabilirsiniz. Dusunsenize, iletisim caginda ne acinacak durumlara gelmisiz: bir parti organizasyonu yapiyorsunuz ve davetlilere katilmalari icin para veriyorsunuz, bir konsere gidiyorsunuz ve bunun icin arkadas kiraliyorsunuz. Bu isi daha profesyonel boyutlarda yapanlar da var. Mesela Chicago'daki Joe isimli arkadasimiz, sehirde arkadas arayanlari birbirleriyle tanistirmayi meslek edinmis, bundan para kazaniyor.
Herneyse konuyu dagitmadan oze doneyim. Globetrooper adli site de kendisine gezgin arkadas arayanlar icin olusturulmus bir sosyal paylasim sitesi. Gezginleri birbirleriyle kaynastiran siteler zaten mevcuttu, trip advisor'a, lonely planet'e zaten asinaydik. Hatta bu isi bir ust boyuta cikarip, ayni havayolu sirketi ile ucanlari kaynastiran sosyal paylasim siteleri ya da taksi ucretini paylasmak icin baglanti ucuslarindakileri birbirleriyle tanistiran siteler de vardi ( Meraklilari icin bunlari da vereyim:http://www.taxi.to/ ve http://www.bluenity.fr/). Ancak Globe Trooper gibi bir seyahatin basindan sonuna kadar birlikte olmak icin tanisan insanlari bulusturan bir siteyle karsilasmamistim.
Amac kisaca macerasever gezginlerin bir gezi planlayarak, kafa dengi ve dunyanin cesitli yerlerinde yasayan insanlarla iletisim kurup bu plani gercege donusturmesine yardimci olmak. Isterseniz zaten planlanmis gezilere goz gezdirip , akliniza yatana atlayabilirsiniz. Isterseniz de siz kendiniz bir gezi planlayip, ailenizi, arkadaslarinizi ya da tanimadiginiz insanlari size katilmalari icin davet edebilirsiniz. Fikir guzel tabii, ama bizimkisi gibi "Bir insani tatilde tanirsin, ya da evlenmeden once mutlaka tatile cikmali." gibi cumleleri kuran insanlarla dolu bir toplumda ne kadar populerlik kazanir, orasi supheli.

No comments: