Thursday, September 6, 2012

Kara kedi görmek uğursuzluk getirir mi?


Olé ile kendi aramızda acaba bu neden böyle şu neden böyle derken fikir anası olarak Olé dedi ki: Kara kedi görmek neden uğursuzluk getirir derler?
Ben de bu soru üzerine ufak bir araştırma yaparak bu sorunun cevabını bulmaya çalıştım.

Günümüzde çok yaygın olan batıl inançlardan birisi "Kara kedi görmek uğursuzluk getirir" inancı.  Belki de kara kediciklerin hiç bir suçu yoktur. Tek suçları, biri şansız bir durum yaşarken ordan geçiyor olmaları ve bunun sonucunda bu şansızlığın kara kedi gördüme kadar uzanmasıdır - ki büyük ihtimal ile böyle. Yoksa renkleri sırf kara diye bu kediciklere haksızlık etmek biraz insafsızca bir de siyah renk hep benim için gücü simgeler o  da karşı tarafta bir korku yaratıyor olabilir...

Neyse iç sesimi konuşturduktan sonra biraz da geçmişten günümüze bu konu hakkında neler olmuş bir göz atalım. İlk olarak hristiyanlığın yükseldiği dönemlerde bu inanç yayılmaya başlamış. Hristiyanlık yayılmaya ve kendinden önceki kültürlerin sembol olarak kabul ettiği şeylere kötü anlamlar yüklemeye başladığında insanların kara kedilere bakış açısı değişmeye başlamış. Hristiyanlığın; inatçılık, özgürlük gibi karakter özelliklerine şeytani anlamlar yüklemesi ve kara kedilerin geceleri şeytana dönüştüğü gibi inançların kilise tarafından Avrupa'ya yayılması insanların bu hayvanlara olan nefretini iyice arttırmış. Hatta evinde kedi besleyen binlerce kadın; cadı ya da büyücü olduğu gerekçesiyle kedileriyle birlikte yakılarak öldürülmüşler. İyi ki o dönemde yaşamıyordum yoksa erkenden dünyaya veda etmek zorunda kalırdım kedi sevgim yüzünden:(

Bir başka görüşe göre - çok uzun seneler evvel doğada yaşadığımız dönemde- en çok sayıda insan ölümüne sebep olan ailenin kedigiller olması ve bu durumun insan tarafından zamanla iç güdüselleştirildiği; toplumda kedilerin uğursuz sayılması inancının yayılmasında bu durumun da etkisi olabileceği düşünülüyor.

Milattan önce 3000 yıllarında kedi Mısırlılarda evcilleştirilmeye başlandı ve her renkten kedi aileler için kutsal sayılıyordu. Ailenin kedisi öldüğü zaman, aile yas tutardı ve kedinin ölüsünü mumyalaştırırdı. Başta doğu ülkeleri olmak üzere, kedilere olan saygı uzun yıllar sürdü. Ortaçağa doğru artan nüfus artışı kedilerde de görüldü ve zaman içerisinde değerlerini yitirmeye ve kutsal görülmemeye başlandılar. 

Peki uğursuz olduğunu düşünen biri bu uğursuzluğu başından savmak için ne yapıyordu? 
Kara kedi görüldüğünde yürüyerek bir çember çizilmesi ve  görüldüğü yere dönüp 13'e kadar sayılması. Ya da saçını çekmek.

Peki ben mi ne yapıyorum kara kedi gördüğümde...koşarak onu kucaklıyorum ve seviyorum. Ha kara ha beyaz olmuş ne fark eder özünde kedi işte. Aynı bizim gibiler sarışın, esmer, kumral...Çeşitlilik güzeldir. Sadece dilden dile söylenişi değişiyor o kadar:=) İşte aşağıda bir kaç örnek sizler için...



Yazıların tam okunmama olasılığını göz önüne alarak sol üstten başlayarak isimleri tekrardan yazıyorum. Der schwarze Kater - il gatto nero - Kara Kedi:) - The black cat...

Hmmm peki Kara Kedi denilince benim aklıma neler geliyor dersek:

  • Kara Kedi (İng. The Black Cat) Edgar Allan Poe tarafından yazılmış kısa öykü. Ayrıca aynı isim ile filmi de çevrilmiştir. Ne yazık özgün öykü ile çok az ortak noktaya sahipti.
  • Emir Kusturica'nın Ak kedi, Kara Kedi filmi- ki kendisi benim favori listemde ilk üçte yer alır. Muhteşemdi. Kesinlikle izlemediyseniz muhakkak izlemelisiniz. Keyif ile izleyeceğinizden eminim.
  • Veee evimizin sevimli üyesi İncir bey tabii ki. Kendisi tamamen kara olmasa da yüzü ve patileri kara, sevimli mi sevimli bir kedicik. 


İllüstrasyonlar&Fotoğraf: BuBu
Kaynak: Ekşi Sözlük ve Vikipedi'den genel olarak bilgi alınmıştır.

16 comments:

İki Kum Tanesi said...

Günaydınnnn komşu blog. Günün güzel ve neşe içinde geçsin. Kara kediye ba yıl dımmmm. Sabah sabah bi ünaydın turuna çıktım. Yazıyı daha sonra okumak için geri döneceğim :) Sevgiler.

... said...

Günaydınnn Füsunn:=) Senin de günün güzel sımsıcak geçsin. Geri bekliyoruz seni...Sevgiler,
BuBu

Ozlemaki said...

haftanın en güzel gününde, bütün kediseverlere selam olsun! Yüce alem, tüm blogçuları hırsızlardan korusun! (bu ara çok canım yandı da...)

Ozlemaki said...

haftanın en güzel gününde, bütün kediseverlere selam olsun! Yüce alem, tüm blogçuları hırsızlardan korusun! (bu ara çok canım yandı da...)

... said...

Merhaba Özlem,
Bizden de sana selam:=) Yayınladığın postlar başkaları tarafından mı kullanıldı? Bu çok çirkin işte insanlar hiç kaynak göstermeden gayet kolay başkalarının emeğini kullanıyor. Sıkma canını, sen o güzel yemeklerine konsantre ol ki biz de daha fazla lezzet görelim blogunda:=)
Sevgiler,
BuBu

Ozlemaki said...

bir de μαύρη γάτα (kara kedi-mavri gata)
ama Girit'de μαύρoς κάτης (kara kedi-mavros katis)

Ozlemaki said...

BuBu, Facebook Çukurova Giritliler grubu referanssız kullanmış bir tomar resmi. Yine Facebook Giritliler Gazetesi üyesi bir Giritli de yabani otlarla veya sebzelerle beraber yemek mi olur diye başımı ağrıtmaya uğraşıyor 1 haftadır. Ben icat etmedim/biz ada insanıyız dolayısıyla elbette olur/buyrun Yunanca kaynaklar da ispattır diyorum sanki çok bol vaktimiz varmış gibi enerjimizi bunlara harcıyoruz =(
Bu haftalık bu kadar yeter derken Ayvalık yemekleri grubunda yine referanssız çalınmış resimlerimi buldum! bu kadar üst üste gelince elbette, dükkanı açmasak mı diye geçiyor insanın içinden.

.B. said...

bunlar hep olacak, yoluna cikan taslari ayaginla kenara itip sen yoluna devam etcen ozlemcim, o yuzden o dukkan acilmali;))
BuBu

Ozlemaki said...

şevk oranım yavaş yavaş artmakta, sağolasın BuBu! =)
azıcık daha küskünlüğüm geçsin, mutfağa dalacağım =)

... said...

Lütfen bir an önce mutfaga gir Özlem, evli bir bayan olarak senin tariflerine ihtiyacım oluyor ya da bir an önce yemek kitabını çıkar diyorum:=)
Kocaman öpüldün,
BuBu

Ozlemaki said...

doğuma çok kalmamış olabilir =)
2013 hedefleri arasında, hazırlık çalışmaları başlamış bulunmaktadır efenim =)

Blogger Bolat said...

Ne güzel bir kedi bu al biblo diye başucuna koy :)

Blogger Bolat said...

Emir'in o filminin müzikleri beni benden almıştır zaten, çingene dünyasını bize en iyi anlatan filmdir:)

... said...

A.Bolat: Offf o müziklere ben de bayılmıştım hatta o filmden sonra bir kaç çingenelerle ilgili kitaplar almıştım baya bir ilgimi çekmişti hatta bu aralar çingenelerle ilgili bir projede çalışmaya bile başlıycam bakalım tabii ki çiziktirmece olarak ilerde düşündüğüm birşey için:=)

Blogger Bolat said...

Şaban Bayramoviç ve Gips King olmazsa olmazın olmalı o zaman :) benim de bu konuda bir blog postum vardı bakmak isterse:)
http://istanbulistanbulolali.blogspot.com/2011/01/ille-de-roman-olsun.html

... said...

Nasıl gözümden kaçmış o post ya:=)Baktım ve hemen altıma duygularımı dile getirdim:=)Şu an yazarken Gipsy King çalıyor:=)
BuBu