Sunday, August 5, 2012

Prenses ve Bezelye

Andersen unlu bir cocuk oyku yazari. Danimarkalilar'in medar-i iftihari. Ne var ki, cocuklugumdan beri anlayamadigim, bununla birlikte anlam veremedigim kadar taninmis bir hikayesi var. Ozetle, bir kralicenin ogluna gercek prenses bulma yontemiyle ilgili. 20 kat yatak yorganin altina yerlestirdigi bir bezelye tanesi yuzunden uykusuz kalan, her yeri agriyan kisinin ancak bir prenses olabilecegi sonucuna varan, ilginc bir yontem bu. Oykunun detayina inince, bu testi yaptigi kizcagizin kapilarina yagmurdan tarumar olmus, cok ezik bir sekilde geldigini ogreniyoruz. Kralice dis gorunusle degerlendirmeden, onyargiya dusmeden kapisini acip, bu testi kendisine uyguladiginda, ancak bir prensesin bu kadar hassas bir cilde sahip olabilecegine karar veriyor.

Her ne kadar, "Hayatta hep dis gorunuse bakmayin ve bezelye tanesi kadar kucuk detaylarin bile buyuk onem tasiyacagina inanin." gibi bir zorlama kissadan hisse cikarilsa da, ben oykuyu biraz gereksiz buluyorum. Dusunsenize, insanin aklina daha cok, "Bu prenses milleti ne kadar rahatina duskun, ruzgardan nem kapacak kivamda." gibi yorumlar getirmiyor mu?  Yine de kafamda canlandirdigi ustuste 20 yatak goruntusu, o dalli budakli carsaflar o kadar hosuma gidiyor ki, ciziktirmeden edemedim. :)

Ilustrasyon: Ole'
For English please click CosieCosie.

7 comments:

Blogger Bolat said...

Ole çizimi yine çok beğendim, canımız bakliyat mı çekti ne :))

Unknown said...

Bize temizlige gelen bir teyzemiz vardi teeeee ben kucukken, Cemile teyze.
Bazen onun evine giderdik, cay icmeye filan herhalde (bizim temizlikci teyzelerle hep cok yakin bir iliskimiz olmustur) salonun bir kosesinde yukluk vardi, bazen ustune cikar otururdum, ve hep en alttaki bezelye tanesini hissetmeye calisirdim :-)))))

Masallar garip ve degisik, sanirim cok eskiden buyukler ve cocuklar hep ayni yerde eglendikleri icin uzun gecelerde ortak paydada yaratilmislar diye dusunuyorum.

Anneannemin anlattigi bir masal vardi mesela, ayi kizi kaciriyor, sonra evleniyor sonra cocuklari oluyor sonra kiz bir gun magaradan kaciyor abileri geliyor hepsini vuruyor falan filan...seneler sonra populer dergilerden birinde (atlas veya national geographic) eski masallardan derlenmis bir ek verdiler, bu masala cok benzer bir masal vardi, ama kardesimle kitabu okuyunca masallarin gercekten cok da masum olmadigini anladik :-))))

Yani sekerim, bezelye dedin nerelere geldik, sen ne guzel yapmissin da cizmissin :-)

Olé said...

Bolat, yaz vakt nerden aklimiza geldiyse :)

Olé said...

Basak bak sen de benim gibiymissin :) Hikaye bizi psikopata baglamis, ya prensessek diye onca sene yataklarin altinda bezelye tanesi aramisiz. :)))

Unknown said...

Hahahahaha! vallahi cok dogru!

smile said...

Ya resimleri de yazıyı da blogu da çok sevdim :) Takipteyim

Olé said...

Aramiza hos geldin Sevgili Smile :)